"Ρίζα" 26/4/2014 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην παράσταση "Θωρώ τον ουρανό γελά.."


Ένα εντυπωσιακό «πανόραμα» της κρητικής μουσικής και χορευτικής παράδοσης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει μια μεγάλη ομάδα από εξαιρετικούς δεξιοτέχνες οργανοπαίκτες, τραγουδιστές και χορευτές, οι οποίοι διακρίνονται για την πιστότητα στο ύφος και το ήθος του τοπικού ρεπερτορίου που εκπροσωπεί ο καθένας.
 
Ξεχωριστή τιμή αποδίδεται στον Γιάννη Ξυλούρη - «Ψαρογιάννη», κορυφαίο δεξιοτέχνη του κρητικού λαγούτου, αδελφό και στενό συνεργάτη σε όλη την πορεία του αξέχαστου Νίκου Ξυλούρη. Μαζί με τον Ηλία Ζούτσο, πολύ καλό λυράρη της νεότερης γενιάς, ερμηνεύουν τραγούδια όπως τα «Κρήτη Ονείρων» και «Ανυφαντού» (συνθέσεις του Γ. Ξυλούρη) ή το ριζίτικο «Μυριολής» και το συρτό «Για μια φιλιά» από την πρόσφατη δουλειά του Ηλία Ζούτσου με τίτλο «Ρίζα», στην οποία έπαιξαν οι δυο τους. Με δύο όργανα λοιπόν, δίνοντας έμφαση στο σχήμα αυτό της παραδοσιακής ζυγιάς (λύρα-λαούτο), σε δύο κομμάτια τραγουδά μαζί τους και η κόρη του Ψαρογιάννη, Ελευθερία Ξυλούρη.
 
Σ’ αυτήν την ξεχωριστή βραδιά συμμετέχουν επίσης οι: Αστρινός Ζαχαριουδάκης (λύρα), Στέλιος και Λεωνίδας Λαϊνάκης (λαγούτο, μπουλγαρί), Βαγγέλης Βαρδάκης (βιολί),  Δημήτρης Σγουρός (λύρα),  Αλέξανδρος Παπαδάκης (λύρα, ασκομαντούρα), Κάρολος Κουκλάκης και Ειρήνη Δερέμπεη (τραγούδι, μπουλγαρί, θιαμπόλι), Ανωγειανή Παρέα: Γιώργης Βρέντζος (μαντολίνο), Γιώργης Φασουλάς (λύρα), Κώστας Καλλέργης (λαγούτο), Γιάννης Αεράκης (μαντινάδες) κ.ά.
Χορεύουν: Χορευτική Ομάδα Ιεράπετρας (επιμ. Νίκος Μεταξάκης) και Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Κρήτες» (επιμ. Γιώργος Πετράκης).
 
Την έρευνα, τα κείμενα, τη μουσική επιμέλεια και την παρουσίαση της παράστασης υπογράφει ο Λάμπρος Λιάβας. Την σκηνοθετική της επιμέλεια έχει η Σοφία Σπυράτου.
Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Σειράς ΓΕΦΥΡΕΣ που διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος.
 
Facebook event: http://tinyurl.com/Zoutsos-Megaro
Cd "Ρίζα" official video: http://tinyurl.com/zoutsos-cdRiza-video
YouTube teaser: https://www.youtube.com/watch?v=LFHtuMPZ9A8
 
Ώρα: 20:30
Τιμές εισιτηρίων: 11€ (Γ’ Ζώνη), 20 € (Β’ Ζώνη), 28 € (Α’ Ζώνη), 40€ (Διακεκριμένη Ζώνη)
Ειδικές τιμές: 6,5 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 8,5 € (Πολύτεκνοι, 65+)
Προπώληση εισιτηρίων: από Παρασκευή 4 Απριλίου 2014
 
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα
http://www.megaron.gr/default.asp?pid=5&la=1&evID=2018 

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Εκδοτήρια:
Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα
Ομήρου 8, Αθήνα
Tηλ 210 7282333
ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
Τηλ 210 7282367

News