New cd "Κρητιδική εποχή"

Μέσω της νέας δισκογραφικής δουλειάς “Κρητιδική εποχή” τον Οκτώβριο του 2016 ο Ηλίας Ζούτσος παρουσιάζει το καινούργιο του πρότζεκτ από τη δισκογραφική εταιρία του Θανάση Παπακωνσταντίνου "Αχός". Στο άλμπουμ αυτό γράφει μουσική και διασκευάζει παραδοσιακά μουσικά μοτίβα και στίχους του Βιντσέντζου Κορνάρου και άγνωστων αλλά και γνωστών λαϊκών ποιητών της Κρήτης (Γιάννης Αεράκης, Μήτσος Σταυρακάκης, Μιχάλης Δραμουντάνης, Μανώλης Βιτώρος, Μύρων Σκουλάς), διαμορφώνοντας 9 κομμάτια-εικόνες διαφορετικές μεταξύ τους, ενοποιημένες όμως στο σύνολο καθώς συνθέτουν τις βασικές μουσικές επιρροές του (κλασική, παραδοσιακή και ροκ). Ο συνδυασμός της φωνής όπως τη συναντάμε στην Κρήτη αλλά και στα πολυφωνικά τραγούδια του κόσμου, με τον ήχο της ακουστικής κιθάρας μέσα από πετάλια και εφέ, αποτελεί αφετηρία ανακάλυψης ενός νέου μουσικού ιδιώματος, που συνδυάζει ήχους σύγχρονου αστικού τοπίου με αρχέγονες μουσικές φόρμες. Εκτός από τον ίδιο στην κιθάρα, τη φωνή, τα φωνητικά, το βιολί και την κρητική λύρα, στις ενορχηστρώσεις συμμετέχουν: ο Φώτης Σιώτας (βιόλα, φωνητικά), ο Μιχάλης Καλκάνης (μπάσο (κόντρα και ηλεκτρικό), πιάνο), ο Παναγιώτης (Τσίκο) Κατσικιώτης (τύμπανα, κρουστά) και ο Γιάννης Παξεβάνης (ακ. και ηλ. κιθάρα), ο οποίος ανέλαβε και την παραγωγή μαζί με τον Ηλία Ζούτσο. Τα σχέδια υπογράφει ο ζωγράφος-γλύπτης Γιώργος Χατζάκης

Σημείωμα του Θανάση Παπακωνσταντίνου
"Προσωπικά, την παράδοση την προσεγγίζω με θαυμασμό αλλά και ασέβεια. Με θαυμασμό ως ακροατής και με ασέβεια ως δημιουργός. Ένα τέτοιο μείγμα διέκρινα και στον Ηλία και έτσι η εργασία του βρήκε τη θέση της στον «Αχό», όπου-πέρα από την προσωπική μου δισκογραφία- θα στεγάζω και προτάσεις άλλων δημιουργών."

View Lyrics

Time

Μετά το "Σημείο" (2012) και τη "Ρίζα" (2013) ο Ηλίας Ζούτσος επανέρχεται με τη νέα δισκογραφική δουλειά "Time". Ο δίσκος “Time” είναι ίσως μια από τις πιο επίκαιρες δισκογραφικές προτάσεις στην κατηγορία της World Music στην Ελλάδα. Τέσσερεις σολίστες πειραματίζονται με τους ήχους και φτιάχνουν ένα δικό τους αυθεντικό μουσικό κόσμο. Με δικές τους συνθέσεις και πρωτότυπο μουσικό υλικό ως τις διασκευές τους σε αιωνόβιες μελωδίες της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, ακουμπούν τη Jazz στον πυρήνα της –τον αυτοσχεδιασμό. Ο Δημήτρης Κεραμιδάκης στο πιάνο και τη σύνθεση των περισσοτέρων κομματιών, η Μαρία Μανουσάκη στο βιολί, ο Ηλίας Ζούτσος στην κρητική λύρα το λαούτο και το τραγούδι και ο Αλέκος Ρούπας στα κρουστά, δημιουργούν σε μια διεθνή μουσική γλώσσα υψηλής αισθητικής, στην οποία η Jazz εμπλουτίζεται με ηχοχρώματα και βιώματα ελληνικά. Κυκλοφορεί από το Bandcamp το Δεκέμβριο του 2014, με τη φωτογραφία εξωφύλλου του Νίκου Χατζηιακώβου και το artwork του ζωγράφου-γλύπτη Γιώργου Χατζάκη.

View Lyrics

Ρίζα

Μετά από τον προηγούμενό του δίσκο “Σημείο” (2012), ο Ηλίας Ζούτσος καταθέτει τη δεύτερη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο “Ρίζα”. Ο δίσκος αυτός περιλαμβάνει εννιά κομμάτια με μουσική και στίχους παραδοσιακούς, τα οποία παίζονται σήμερα στην Κρήτη αλλά η αρχή και η προέλευσή τους χάνονται στους αιώνες. Ηχογραφήθηκε όλος live και χαρακτηρίζεται από την καινοτομία στην ενορχήστρωση και τη μελωδική επεξεργασία. Με λιτά εκφραστικά μέσα (δύο σόλο όργανα και μια φωνή) κατευθύνεται στον πυρήνα της μουσικής. Μαζί με τον ίδιο που υπογράφει τη διασκευή όλων των κομματιών παίζει λύρα και τραγουδά, συμπράττει και συνομιλεί με το λαούτο του και σε αυτόν το δίσκο επιλέγει να επιστρέψει στη δισκογραφία μετά από αρκετά χρόνια, ο Γιάννης Ξυλούρης (Ψαρογιάννης), αδερφός του Νίκου Ξυλούρη και ζωντανός μύθος της κρητικής μουσικής, ο οποίος φέρει το βίωμα μιας γενιάς μουσικών που έπαιζαν ήδη πριν την ίδια την αρχή της δισκογραφίας. ‘Ενα ηχητικό τοπίο μιας ολοκληρωμένης εικόνας τόσο παλιάς, και τόσο καινούργιας μέσα στη σημερινή “αφθονία”. Όπως σημειώνει ο ίδιος ο δημιουργός: “Ο τίτλος και όλος ο δίσκος προήλθε από μια βαθύτερη ανάγκη και μια φράση που τριγυρίζει χρόνια το μυαλό: “Όχι ρίζα, όχι ανθός.”
Ο δίσκος “Ρίζα” κυκλοφορεί Δεκέμβριο του 2013 από την ANTart Productions, με σχέδια του ζωγράφου-γλύπτη Γιώργου Χατζάκη.

View Lyrics

Σημείο

Ο Ηλίας Ζούτσος μετά από τις συναυλίες του σε Ελλάδα και εξωτερικό ως σολίστ στο κλασικό βιολί αλλά και την κρητική λύρα και τη συνεργασία του με τον Γ. Μαρκόπουλο και τον Γ. Χαρούλη, καταθέτει την πρώτη του δισκογραφική δουλειά ως τραγουδοποιός με τίτλο "Σημείο".
Με αφετηρία την Κρήτη και προορισμό την ίδια τη μουσική, ο δίσκος αποτελεί ένα "Σημείο" τομής ανάμεσα στους ήχους των ορεινών όγκων της Κρήτης και του σύγχρονου αστικού τοπίου, με την προσωπική φωνητική ερμηνεία του Ηλία Ζούτσου να ακροβατεί ανάμεσα στο σκοτάδι και το φως. Ένα ενιαίο έργο με 11 κομμάτια (10 τραγούδια και ένα ορχηστρικό) που περιλαμβάνει ένα τραγούδι σε μουσική και στίχους Θανάση Παπακωνσταντίνου (ο οποίος και δήλωσε ενθουσιασμένος για το "Σημείο") καθώς και ένα ακυκλοφόρητο τραγούδι του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη, παιγμένο εδώ με τον αδερφό του Γιάννη Ξυλούρη (Ψαρογιάννη) στο λαούτο. Συμμετέχουν επίσης: ο Ross Daly, ο Ψαρογιώργης, η Μαρία Αναματερού, καθώς και κάποιοι από τους καλύτερους μουσικούς της ελληνικής μουσικής σκηνής. Ο δίσκος "Σημείο" κυκλοφορεί Δεκέμβριο του 2012 από την ANTart Productions, με σχέδια του ζωγράφου-γλύπτη Γιώργου Χατζάκη.

View Lyrics

Συμμετοχές

Κομμάτια από τις δισκογραφικές δουλειές:
Γιάννης Ξυλούρης (Ψαρογιάννης) - Το Σύμπαν (2014)
Αποστόλης Αρμάγος, Ξένια Ροδοθεάτου - Το η του ήλιου (2013)
καθώς και κομμάτια από την πρωτότυπη μουσική για τα διεθνώς βραβευμένα ντοκιμαντέρ "Εξάντας"

View Lyrics