Δίσκος "Ρίζα"


Μετά από τον πρώτο δίσκο “Σημείο” (2012), ο Ηλίας Ζούτσος παρουσιάζει τη δεύτερη δισκογραφική του εργασία με τίτλο “Ρίζα”.
 
Ο δίσκος αυτός περιλαμβάνει εννιά κομμάτια με μουσική και στίχους παραδοσιακούς, τα οποία παίζονται σήμερα στην Κρήτη αλλά η αρχή και η προέλευσή τους χάνονται στους αιώνες. Ηχογραφήθηκε όλος ζωντανά και χαρακτηρίζεται από την καινοτομία στη μελωδική επεξεργασία και την ενορχήστρωση, καθώς με λιτά εκφραστικά μέσα (δύο σόλο όργανα και μια φωνή) κατευθύνεται στον πυρήνα της μουσικής. Μαζί με τον Ηλία Ζούτσο που υπογράφει τη διασκευή όλων των κομματιών και ερμηνεύει στην Κρητική λύρα και τη φωνή, συμπράττει και συνομιλεί με το λαούτο του -και σε αυτόν το δίσκο επιλέγει να επιστρέψει στη δισκογραφία μετά από αρκετά χρόνια- ο Γιάννης Ξυλούρης (Ψαρογιάννης), αδερφός του Νίκου Ξυλούρη και ζωντανός μύθος της κρητικής μουσικής, ο οποίος φέρει το βίωμα μιας γενιάς μουσικών που έπαιζαν ήδη πριν την ίδια την αρχή της δισκογραφίας.
 
Πρόκειται για ένα ηχητικό τοπίο μιας ολοκληρωμένης εικόνας παλιάς, που μέσα στη σημερινή αφθονία φαίνεται την ίδια στιγμή απολύτως καινούργια. Όπως σημειώνει ο ίδιος ο δημιουργός: “Ο τίτλος και όλος ο δίσκος προήλθε από μια βαθύτερη ανάγκη και μια φράση που τριγυρίζει χρόνια το μυαλό: “Όχι ρίζα, όχι ανθός.”

Το άλμπουμ κυκλοφορεί Δεκέμβριο του 2013 από την Antart Productions. Η παραγωγή είναι του Ηλία Ζούτσου και τα σχέδια του ζωγράφου-γλύπτη Γιώργου Χατζάκη.

 
YouTube: https://bit.ly/2SQmzaO 

Spotify: https://spoti.fi/2tTMNQJ 

iTunes/Apple Music: https://itun.es/gr/QMQ1kb 
Deezer: https://bit.ly/2uNfzit 


Additional info:

Στο τραγούδι “Παραπονιάρης” η μουσική είναι παραδοσιακή (Χαλεπιανός Μανές) και του Γιάννη Ξυλούρη (Ψαρογιάννη), και στο τραγούδι “Για μια φιλιά” η δεύτερη μαντινάδα είναι του Γιάννη Πετράκη.


Ηχοληψία: Βαγγέλης Αποστόλου (Studio Vasmaris)
Μίξη: Ηλίας Ζούτσος - Γιάννης Παξεβάνης (Subway Studio)
Mastering: Γιάννης Παξεβάνης - Βαγγέλης Σαπουνάς (Subway Studio)
Παραγωγή: Ηλίας Ζούτσος
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ηλίας Ζούτσος