Κρητιδική εποχή

Μέσω της νέας δισκογραφικής δουλειάς “Κρητιδική εποχή” τον Οκτώβριο του 2016 ο Ηλίας Ζούτσος παρουσιάζει το καινούργιο του πρότζεκτ από τη δισκογραφική εταιρία του Θανάση Παπακωνσταντίνου "Αχός". Στο άλμπουμ αυτό γράφει μουσική και διασκευάζει παραδοσιακά μουσικά μοτίβα και στίχους του Βιντσέντζου Κορνάρου και άγνωστων αλλά και γνωστών λαϊκών ποιητών της Κρήτης (Γιάννης Αεράκης, Μήτσος Σταυρακάκης, Μιχάλης Δραμουντάνης, Μανώλης Βιτώρος, Μύρων Σκουλάς), διαμορφώνοντας 9 κομμάτια-εικόνες διαφορετικές μεταξύ τους, ενοποιημένες όμως στο σύνολο καθώς συνθέτουν τις βασικές μουσικές επιρροές του (κλασική, παραδοσιακή και ροκ). Ο συνδυασμός της φωνής όπως τη συναντάμε στην Κρήτη αλλά και στα πολυφωνικά τραγούδια του κόσμου, με τον ήχο της ακουστικής κιθάρας μέσα από πετάλια και εφέ, αποτελεί αφετηρία ανακάλυψης ενός νέου μουσικού ιδιώματος, που συνδυάζει ήχους σύγχρονου αστικού τοπίου με αρχέγονες μουσικές φόρμες. Εκτός από τον ίδιο στην κιθάρα, τη φωνή, τα φωνητικά, το βιολί και την κρητική λύρα, στις ενορχηστρώσεις συμμετέχουν: ο Φώτης Σιώτας (βιόλα, φωνητικά), ο Μιχάλης Καλκάνης (μπάσο (κόντρα και ηλεκτρικό), πιάνο), ο Πάνος (Τσίκο) Κατσικιώτης (τύμπανα, κρουστά) και ο Γιάννης Παξεβάνης (ακ. και ηλ. κιθάρα), ο οποίος ανέλαβε και την παραγωγή μαζί με τον Ηλία Ζούτσο. Τα σχέδια υπογράφει ο ζωγράφος-γλύπτης Γιώργος Χατζάκης

Σημείωμα του Θανάση Παπακωνσταντίνου
"Προσωπικά, την παράδοση την προσεγγίζω με θαυμασμό αλλά και ασέβεια. Με θαυμασμό ως ακροατής και με ασέβεια ως δημιουργός. Ένα τέτοιο μείγμα διέκρινα και στον Ηλία και έτσι η εργασία του βρήκε τη θέση της στον «Αχό», όπου-πέρα από την προσωπική μου δισκογραφία- θα στεγάζω και προτάσεις άλλων δημιουργών."

View Lyrics

Time

Μετά το "Σημείο" (2012) και τη "Ρίζα" (2013) ο Ηλίας Ζούτσος επανέρχεται με τη νέα δισκογραφική δουλειά "Time". Ο δίσκος “Time” είναι ίσως μια από τις πιο επίκαιρες δισκογραφικές προτάσεις στην κατηγορία της World Music στην Ελλάδα. Τέσσερεις σολίστες πειραματίζονται με τους ήχους και φτιάχνουν ένα δικό τους αυθεντικό μουσικό κόσμο. Με δικές τους συνθέσεις και πρωτότυπο μουσικό υλικό ως τις διασκευές τους σε αιωνόβιες μελωδίες της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, ακουμπούν τη Jazz στον πυρήνα της –τον αυτοσχεδιασμό. Ο Δημήτρης Κεραμιδάκης στο πιάνο και τη σύνθεση των περισσοτέρων κομματιών, η Μαρία Μανουσάκη στο βιολί, ο Ηλίας Ζούτσος στην κρητική λύρα το λαούτο και το τραγούδι και ο Αλέκος Ρούπας στα κρουστά, δημιουργούν σε μια διεθνή μουσική γλώσσα υψηλής αισθητικής, στην οποία η Jazz εμπλουτίζεται με ηχοχρώματα και βιώματα ελληνικά. Κυκλοφορεί από το Bandcamp το Δεκέμβριο του 2014, με τη φωτογραφία εξωφύλλου του Νίκου Χατζηιακώβου και το artwork του ζωγράφου-γλύπτη Γιώργου Χατζάκη.

View Lyrics

Ρίζα

Μετά από τον πρώτο δίσκο “Σημείο” (2012), ο Ηλίας Ζούτσος παρουσιάζει τη δεύτερη δισκογραφική του δουλειά  με τίτλο “Ρίζα”.
Ο δίσκος αυτός περιλαμβάνει εννιά κομμάτια με μουσική και στίχους παραδοσιακούς, τα οποία παίζονται σήμερα στην Κρήτη αλλά η αρχή και η προέλευσή τους χάνονται στους αιώνες. Ηχογραφήθηκε όλος ζωντανά και χαρακτηρίζεται από την καινοτομία στη μελωδική επεξεργασία και την ενορχήστρωση, καθώς με λιτά εκφραστικά μέσα (δύο σόλο όργανα και μια φωνή) κατευθύνεται στον πυρήνα της μουσικής. Μαζί με τον ίδιο που υπογράφει τη διασκευή όλων των κομματιών παίζει Κρητική λύρα και τραγουδά, συμπράττει και συνομιλεί με το λαούτο του -και σε αυτόν το δίσκο επιλέγει να επιστρέψει στη δισκογραφία μετά από αρκετά χρόνια- ο Γιάννης Ξυλούρης (Ψαρογιάννης), αδερφός του Νίκου Ξυλούρη και ζωντανός μύθος της κρητικής μουσικής, ο οποίος φέρει το βίωμα μιας γενιάς μουσικών που έπαιζαν ήδη πριν την ίδια την αρχή της δισκογραφίας.
Πρόκειται για ένα ηχητικό τοπίο μιας ολοκληρωμένης εικόνας παλιάς, που μέσα στη σημερινή αφθονία φαίνεται την ίδια στιγμή απολύτως καινούργια. Όπως σημειώνει ο ίδιος ο δημιουργός: “Ο τίτλος και όλος ο δίσκος προήλθε από μια βαθύτερη ανάγκη και μια φράση που τριγυρίζει χρόνια το μυαλό: “Όχι ρίζα, όχι ανθός.”
Το άλμπουμ κυκλοφορεί Δεκέμβριο του 2013 από την Antart Productions. Η παραγωγή είναι του Ηλία Ζούτσου και τα σχέδια του ζωγράφου-γλύπτη Γιώργου Χατζάκη.

View Lyrics

Σημείο

Ο πρώτος δίσκος του Ηλία Ζούτσου με τίτλο “Σημείο” κυκλοφορεί από την ANTart productions Δεκέμβριο του 2012. 
Με αφετηρία την Κρήτη -με τη λύρα και το λαούτο σε κεντρικούς ρόλους- και προορισμό την ίδια τη μουσική, το υλικό ταλαντεύεται στο σκοτάδι και στο φως. Ο ίδιος στα περισσότερα κομμάτια γράφει τη μουσική και σε κάποια και τους στίχους. Στο άλμπουμ, εκτός από διασκευές σε παραδοσιακά τραγούδια περιλαμβάνεται και ένα τραγούδι του Θανάση Παπακωνσταντίνου, καθώς και ένα από τα λιγότερο γνωστά κρητικά τραγούδια του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη (Ψαρονίκου), από την εποχή της πρώιμης δισκογραφίας του. 
Η ενορχήστρωση και η παραγωγή είναι του Ηλία Ζούτσου, ενώ εκτός από τον ίδιο στη φωνή, στην Κρητική λύρα και το λαούτο, στις ενορχηστρώσεις συμμετέχουν σημαντικοί μουσικοί, αλλά και οι: Γιάννης Ξυλούρης, Ross Daly, Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) και Μαρία Αναματερού. Η παραγωγή έγινε σε συνεργασία με την Antart Productions και τα σχέδια υπογράφει ο ζωγράφος-γλύπτης Γιώργος Χατζάκης.

View Lyrics

Συμμετοχές

Κομμάτια από τις δισκογραφικές δουλειές:
Γιάννης Ξυλούρης (Ψαρογιάννης) - Το Σύμπαν (2014)
Αποστόλης Αρμάγος, Ξένια Ροδοθεάτου - Το η του ήλιου (2013)
καθώς και κομμάτια από την πρωτότυπη μουσική για τα διεθνώς βραβευμένα ντοκιμαντέρ "Εξάντας"

View Lyrics